Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Amikor az árvízjárta Cserepeskenézből a község lakossága megkezdte beköltözését a jelenlegi lakóhelyére az 1900-as évek elején, két iskolai épület készült el a község központjában. A Református Egyház 1900-ban épült iskolaépülete

 

1900-ban épült fel a ma is meglévő korábbi iskolaépület a Petőfi út 40 szám alatt, amelyhez egy szolgálati lakás is tartozott. Ez a Református Egyház iskolája volt. Majd 1902-ben a községi iskola is felépült a Petőfi út 55 szám alatt, ehhez ugyancsak tartozott szolgálati lakás. Az Újkenézi Elemi Iskola 1906. évben kezdte el működését A tanítás két tanteremben, un. egytanítós rendszerben összevontam történt. Felügyeletet az intézmény felett a Református Egyház gyakorolt.A község 1902-ben elkészült iskolaépülete, jelenleg a községi Óvoda „otthona”

 

Az államosítás után a Községi Tanács működtette továbbra is az általános iskolát. Az 1950-es években a 7. és 8. osztályos gyermekek esetenként a szomszédos településekre jártak iskolába. Ekkor már nem az egytanítós rendszer működött, hanem megindult a részbeni szakos ellátással való oktatás. Az 1957/58-as tanévben új 2 tantermes iskolát adtak át, az eddigi 6 tanulócsoport helyett 8 tanulócsoport indult. Az épületet a továbbiakban kétszer egy-egy tanteremmel bővítették.

 

Az iskola ’50-es években elkészült „régi szárnya” Az 1973-74-es tanévtől a közigazgatási összevonások során a Községi Közös Tanács fenntartásával, Mezőladány székhellyel Közös Igazgatású Általános Iskola jött létre. A Mezőladánnyal Közös Igazgatású Általános Iskola egy mezőladányi igazgatóval és egy-egy helybeli igazgatóhelyettessel működött. Az oktató-nevelő munkát a társközségben továbbra is helyben végezték.

 

 A rendszerváltással egy időben mind a település, mind az iskola visszanyerte önállóságát. A 90-es évek elejétől önálló intézmény, mindössze egy négyosztályos iskolaépülettel működött. Kényszermegoldásként havi váltásban délelőtti és délutáni oktatási rend szerint tanultak az alsó és felső tagozatos diákok. Az igény régóta megvolt tehát egy új iskolára, ám az anyagi forrás nehezen született meg. Az 1997-ben átadott iskolaépület, „új szárny” Végül 1996-ban kezdődött el az építkezés, mely eredménye az 1997/98-as tanévtől egy 3 tantermes, ebédlős, szaktantermes új iskolaépület lett. Az új szárnyat a felső tagozatos tanulók vették birtokba, a régi szárny 4 tanterme pedig maradt az alsósoké. 1997. augusztus 29-én adták át az új iskolát. Ezzel a tanévvel szűnt meg a délelőtti-délutáni, havonkénti váltott műszak. A Petőfi út 40 alatt működő napközis tanulószobából a napközis csoportok is az új épületben kaptak helyet. Az épület ezután visszakerült a Református Egyház kezelésébe.

 

2008 szeptemberétől az iskola intézményi társulásban Nagyvarsány – Újkenéz Általános Iskola és Óvoda néven működött Tagintézményként az oktatás továbbra is helyben zajlott.

2011. szeptemberétől újabb változás következett be az iskola életében. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség fenntartása alatt, Wesley János Többcélú Intézmény, Újkenézi Tagintézményeként működött tovább, ugyancsak helyben folyó oktatással.

A 2012. szeptember 1-je újabb változást hozott az iskola fenntartója tekintetében. Iskolánk új fenntatója a Baptista Szeretetszolgálat. Új nevünk:
                  KIS
ZI Közös Igazgatású BAptista Óvoda és Általános Iskola
                  Újkenézi Általános Iskola és Óvoda.